Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, buğday üreticisinin verim beklentisinin yüksek olduğunu, bununla birlikte verilecek fiyatın da üreticiyi tatmin etmesi gerektiğini dile getirdi.

Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Kendirlioğlu, Türkiye’de yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimi olduğunu belirterek, “Şu anda da ülkemizdeki buğday ihtiyacının tamamını ülkemizdeki ekim karşılıyor. Takriben de 7 – 8 milyon ton ithal ediyoruz. Ancak bu dâhili işleme rejimi çerçevesinde ülkemizde işlenerek, makarna, un olarak işlendikten sonra ihraç ediliyor. Ülkemizdeki buğday ekim alanları, ihtiyacın tamamını karşılıyor. Aydın’da da yıllara göre değişmek üzere buğday ekimi yapılır. Bazı yıllarda 200 – 250 bin dekara kadar çıktığı yıllar oluyor ama ortalama 100 – 150 bin dekar ekim yapılabiliyor. Şu anda buğdaylarımız gayet iyi, sağlıklı. Üreticimiz iyi bir verim beklentisi içinde. Arazide bunu görebiliyoruz. Üreticimiz bugünlerde gübreleme, ilaçlama gibi çalışmaları yürütüyor. Şu anda buğday ekimiyle ilgili herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Ancak fiyatlar ne şekilde gelişir bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“BİR KARIŞ YER BOŞ BIRAKILMAMALI”

Buğdayın stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Rusya – Ukrayna Savaşı’nda tahıl koridoru şeklinde gemiler yola çıktığında sevinç çığlıkları atıldı. Bu konuda ülkemiz şanslı. Çünkü kendi buğdayımızı kendimiz üretebiliyoruz. Tabii bu şu demek: Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bir karış yeri boş bırakmamamız gerekiyor ki, dışarıya ihtiyacımız olmasın. Fiyatta beklentilerimiz var. Geçen sene TMO’ya verilen buğdayda bir lira fark verilmişti. Yine buna benzer sistemin işlemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü buğday çok önemli. Hem üreten hem de tüketen için önemli.  Ülkemizde buğday bir hayli tüketilen bir ürün. Bir eve buğdaydan üretilen ürünün üretilmemesi söz konusu değil. Durum böyle olunca fiyatların da üreticileri tatmin edici şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Devletimize çok büyük iş düşüyor. Fiyatlar sıkıntılı olursa desteklemelerle bu sorunlar giderilmeli.”

Kendirlioğlu, Aydın’da buğday hasadının mayıs sonunda başlayıp 15 – 20 gün süreceğini sözlerini ekledi.  (KIVANÇ UĞUR) 

Editör: KIVANÇ UĞUR