Aydın’ın başlıca tarın ürünlerinden narenciyede hasat mevsimi yaklaşırken, her yıl yüksek maliyet düşük fiyat sarmalında sıkışan üreticiye bu sene bir darbe de Akdeniz sineği hastalığından geldi. Narenciye bahçelerindeki ürünler henüz mevsimi gelmeden sararıp dökülmeye başladı.

Bu sene Akdeniz sineği yüzünden narenciye rekoltesinde ciddi düşüş beklendiğini belirten Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, “Narenciye üreticisi son yıllarda kuraklık sorunu, girdi maliyetlerindeki önlenemez yükseliş ve pazarlama sistemimizdeki yapısal bozukluklar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntılara bir de Akdeniz sineği eklendi. Üst üste yumurtlama dönemine denk gelen Akdeniz sineği ile mücadele yetersiz kalınca meyvelerde dökülme başladı. Öyle ki bazı bahçelerde meyvenin tamamına yakını döküldü” ifadelerini kullandı.

FİYAT FARKI ÜÇ KATINA ÇIKIYOR

Tire'de kadın üreticilerin yetiştirdiği organik çilekler hasat edildi Tire'de kadın üreticilerin yetiştirdiği organik çilekler hasat edildi

Narenciye ürünlerinde bahçeden çıkış fiyatı ile halden çıkış fiyatı arasında çok yüksek oranda fark oluştuğunu hatırlatan Başkan Özdamar “Limonun tarladan çıkışı 3 lirayken halden çıkışı 20 liranın üzerinde. Mandalina ve portakalda da tarla fiyatı ile hal fiyatı arasında üç kat fark var. Narda da aynı şey oluyor. Bu durum pazarlama sistemimizdeki yapısal bozukluğun bir sonucu. Üretici ve tüketici arasındaki aracıların sayısı azaltılmadıkça önüne geçmek mümkün değil. Üretici kooperatiflerinin rehabilite edilmesi ve desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. (FİLİZ ÖZDEMİR)

Editör: DİLARA YERLİKAYA