Türkiye otomotiv sanayi tarihi, birçok fabrikanın kuruluşuna ve kapanışına tanıklık etti ancak hiçbiri Japon otomotiv devi Honda’nın 2021 yılındaki vedası kadar iz bırakmadı. Küresel stratejiler doğrultusunda Kocaeli Gebze'deki üretim tesisini kapatma kararı alan şirket, yaklaşık 1.200 çalışanını mağdur etmemek adına iş dünyasında eşine az rastlanır tarihi bir "tazminat paketine" imza atmıştı.
YASAL HAKLARIN ÜZERİNE 48 MAAŞ İKRAMİYE!
Honda yönetimi, fabrikanın kapısına kilit vururken işçilerine sadece yasal kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemekle kalmadı. Şirket, sadakat ve emeği ödüllendirmek adına fabrikanın kapanış primini adeta bir servete dönüştürdü. Alınan kararla, tesiste 10 yıldan az kıdemi olan çalışanlara tam 40 maaş, 10 yılı aşkın süredir emek veren kıdemli personele ise 48 maaş tutarında kapanış ikramiyesi peşin olarak ödendi.
KASADAN 700 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE NAKİT ÇIKTI
Dönemin ekonomik şartlarında devrim niteliğinde olan bu paket kapsamında, Honda’nın çalışanlarına yaptığı toplam nakit ödemenin 700 milyon TL'yi aştığı kayıtlara geçti. Üstelik şirketin jestleri bununla da sınırlı kalmadı; fabrikaya veda eden her bir işçiye hatıra ve teşekkür nişanesi olarak birer Cumhuriyet altını hediye edildi.
SADECE TAZMİNAT DEĞİL, İSTİHDAM SPONSORLUĞU DA YAPILDI
Çalışanlarının geleceğini sadece maddi paketlerle güvenceye almak istemeyen Japon üretici, insani bir istihdam modeline de imza attı. Honda Türkiye yönetimi, fabrikada çalışan personelin işsiz kalmaması için Türkiye'deki diğer büyük otomotiv şirketleriyle bizzat masaya oturdu. Yapılan referans ortaklıkları ve kurumsal görüşmeler sayesinde, işçilerin çok büyük bir kısmına sektördeki diğer dev firmalarda yeni iş imkanları sağlandı.
İş dünyasında markaların pazardan çekilirken bıraktığı intiba, en az pazardaki başarıları kadar önem taşıyor. Honda'nın 2021 yılındaki bu tarihi hamlesi, aradan geçen yıllara rağmen Türkiye'de hem bir işverenin çalışanına vermesi gereken değerin en somut örneği hem de otomotiv kulislerinin en saygın veda hikayesi olarak hatırlanmaya devam ediyor.




