Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkındaki Yönetmelik’ ile tüm yurt genelinde olduğu gibi Aydın tarımında da izin üretim dönemi kapanmış oldu. Yönetmeliğe göre çiftçilerin üretim izni için Tarım ve Orman İl ve ilçe müdürlüğüne başvurmaları zorunlu hale gelirken, planlama için teknik komite oluşturulması da kararlaştırıldı. Bitkisel ve hayvansal üretimin söz konusu yönetmeliğe göre nasıl planlanacağı kafalarda türlü soru işaretleri oluştururken, ildeki çiftçiler öngördükleri bazı olumsuzluklara dikkati çekti.

BAŞVURU SÜRECİ ZAMAN ALABİLİR

Aydın çiftçiler artık üretim izni almadan üretim yapamayacakları için izin alma süreciyle ilgili il/ilçe tarım müdürlüklerine başvurmak zorunda kalacaklarını belirtirken, bu sürecin belgelerin hazırlanması, başvuru yapılması ve izin alınması aşamalarını içereceğini kaydederek işletme maliyetlerinde artış yaşanabileceğine dikkati çekti. Üretim izni almak için başvuru sürecinin zaman alacağını savunan bazı çiftçilerse üretim dönemi için önemli bir zaman kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu. Özellikle mevsimsel ürünlerde bu durumun ürün kayıplarına neden olabileceğini savunan çiftçiler, ürün çeşitliliğinde azalma yaşanabileceği konusunda da uyardı.

Aydın Ovası 1

BELİRSİZLİĞE NEDEN OLABİLECEĞİ ENDİŞESİ HAKİM

Ayrıca söz konusu yeni düzenlemeye uyum sağlamanın bir dizi olumsuzluğa yol açacağı da hesaba katıldığında bazı çiftçilerin üretim yapmaktan vazgeçebileceği veya üretimlerini azaltabileceği de türlü endişeleri de beraberinde getirdi. Üretim izni verme sürecinin, talebi karşılamada gecikmelere yol açabileceğine ve bu durumun fiyat dalgalanmalarına neden olabileceğine dikkati çeken Aydın’daki bazı çiftçilerse piyasa istikrarı açısından olası sorunlar yaşanabileceğini vurguladı. Yeni düzenlemenin belirsizliğe neden olabileceğini belirten çiftçiler, üretim izni almak için gereken koşullar, süreç ve başvuru sonuçları hakkında net bilgilere ihtiyaç olduğunu belirterek, aksi takdirde, çiftçilerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda karışıklık yaşanabileceğine dikkati çekti.

AMAÇ TARIMSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Öte yandan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Aydın’daki tarım sektörünün Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği'nin uygulanmasının başlangıcında bazı zorluklarla karşılaşabileceği ancak uzun vadede, bu düzenlemenin sürdürülebilir ve planlı bir tarım üretimi için önemli bir adım olduğuna değindi. Çiftçilerin, yeni düzenlemeye uyum sağlamak ve tarımsal üretimi daha sürdürülebilir hale getirmek için destekleneceğini belirtirken yetkililer, yeni uygulama kapsamında Aydın’da oluşturulacak teknik komitenin çözüm sağlanması konusunda önemine dikkati çekti.

1 (19)

TMO bu yıl ürün alım rekoru kırdı TMO bu yıl ürün alım rekoru kırdı

AYDIN’DA TEKNİK KOMİTE OLUŞTURULACAK

Yeni düzenleme kapsamında, Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın oluruyla atanacak Vali Yardımcısı başkanlığındaki teknik komitedeki üyelerse şu şekilde oluşacak; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli üç şube müdürü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü temsilcisi, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü temsilcisi, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü temsilcisi, Adnan Menderes Üniversitesi bünyesindeki Ziraat Mühendisliği Fakültesi ile Veterinerlik Fakültesi temsilcisi, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu temsilcisi, Aydın Ticaret Borsası temsilcisi, Aydın il genelinde bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünleri alanlarında faaliyet gösteren en fazla üyeye sahip üretici birliği, yetiştirici birliği, kooperatif veya derneklerden her bir faaliyet alanı için bir kişiden fazla olmamak üzere en fazla üç temsilci yer alacak. (MURAT TAN)