14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri, demokrasi tarihimizin en geniş katılımına sahne olan seçimleri olarak akıllarda yer etti. Örneğin Aydın özelinde baktığımızda sandıklara yaşı 90’ı aşmış çok sayıda vatandaşımızın adeta akın ettiğini de bizzat gözlemledik.

Toplamda 813 bin vatandaşın sandıklara giderek oy kullandığı Aydın’da 90 bine yakın vatandaş oy kullanmadı. Bu sayı neredeyse bir vekil çıkarmaya karşılık geliyor. Bu nedenle keşke bu 90 bin vatandaşımız da sandığa gidebilseydi ancak bu mümkün olmadı.

Netice olarak Aydınlıların kullandığı 792 bin 883 oyun sandığa yansımasına baktığımızda bir önceki seçime göre milletvekili dağılımındaki bariz değişikliğin yanı sıra partilerin il genelinde yerel seçimler öncesindeki durumu da kısmen gözler önüne serilmiş oldu.

Açıkçası Aydın’da en büyük sürprizi 4 milletvekili çıkararak CHP yaptı diyebiliriz. 7 Haziran 2015 Seçimleri’nde de Aydın’da 4 milletvekili çıkaran CHP, 8 yıl aradan sonra yine TBMM’de 4 milletvekiliyle temsiliyet hakkı kazandı. Ayrıca bir önceki seçimlere göre de oyunu 35 bin düzeyinde artırarak ciddi bir başarı elde etti.

Esasen listeden kaynaklı olarak parti tabanının ciddi eleştirilerinin söz konusu olduğu bu dönemde CHP’nin bu başarısında DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin katkısını da yadsıyamayız.

MHP’ye baktığımızda bir önceki seçimlere göre oyunu Aydın’da 10 binden fazla artırmış olması esasen her ne kadar milletvekili çıkaramasa da bir önceki seçimde İYİ Parti’ye kayan oylarını toparlamaya başladığına da işaret ediyor.

Yine MHP’nin Köşk’te CHP’yi de geride bırakarak ikinci parti olması da bana sorarsanız şaşırtıcı bir sonuç olarak dikkati çekiyor. MHP’nin Koçarlı, Karpuzlu ve Germencik’te İYİ Parti’den daha fazla oy olması, İncirliova’daysa yine İYİ Parti’ye çok yakın oy alması da üzerinde durulması gereken bir durum. Bunun yanı sıra halihazırda MHP’li belediyenin yönetimindeki Karacasu’da MHP’nin beklentinin altında oy almasıysa bana sorarsanız dikkat çekici bir sonuç olarak göze çarpıyor.

Bir önceki seçime göre bu seçimlerde yaklaşık 7 bin oy kaybı yaşayan İYİ Parti’nin, esasen Aydın’da ithal aday olarak öne sürdüğü Ömer Karakaş’tan kaynaklı tepkiler nedeniyle oy kaybı yaşamış olması da su götürmez bir gerçek. Bu noktada İYİ Parti’nin yerel seçimlerde tekrardan özgül ağırlığına kavuşması adına tabanın sesine kulak vermesi büyük önem arzediyor diye düşünüyorum. Yoksa eğer ki ittifak çatısı altında seçimlere gidilmezse bu noktada da İYİ Parti ciddi bir hüsran yaşayabilir bizden söylemesi.

Gelelim Türkiye genelinde seçimi birinci olarak tamamlayan AK Parti’nin Aydın’daki durumuna; AK Parti’nin seçim sonuçlarına göre Aydın’da bir milletvekili kaybına uğraması, açıkçası yaklaşan yerel seçimler öncesinde partinin tüm motivasyonunu alt üst etti.

Kaldı ki AK Parti’nin bir milletvekili kaybı, Cumhur İttifakı hanesine de bir milletvekili kaybı olarak yansıdı. Millet İttifakı Aydın’da 5 milletvekiliyle elini bir önceki döneme göre daha da güçlendirdi.

AK Parti bilindiği üzere 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde Aydın’da 234 bin 333 oy aldı, bu seçimlerdeyse aldığı oy tamı tamına 227 bin 427 olarak sandığa yansıdı. Demek oluyor ki yaklaşık 7 bin oy kaybı söz konusu.

Bu kaybın gerekçelerine dönük baktığımızda bu seçimlere kadar doğu bölgesinden hemen hemen her seçimde 2. Sıra aday gösteren AK Parti’nin bu dönem 4. Sırayı vermesi gerekçe olabilir mi? Tabanın sesine kulak verdiğimizde evet.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne dönük baktığımızdaysa Aydın’da benim dikkatimi çeken en çarpıcı veri, Cumhur İttifakı’nın 308 bin oy aldığı Aydın’da Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi sonuçlara göre 294 bin 123 oy almasıdır. Bu noktada Aydın’da Cumhur İttifakı’na oy verdiği halde Erdoğan’a oy vermeyen 14 bine yakın seçmen olması da dikkate şayandır.

Netice olarak Milletvekilliği seçimleri geride kaldı. Seçimleri objektif paydada süzgeçten geçirdiğimizde, Aydın’da bir önceki seçimlere göre oylarını artıran partiler bazında baktığımızda CHP ve MHP’nin öne çıkan partiler olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bu bakımdan AK Parti ile İYİ Parti’de yaşanan yaklaşık 7 bine yakın oy kaybının üzerinde ciddi ciddi durulması gerekiyor derim.

Bu vesileyle 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinin de Aydınımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, milletvekili seçimlerinde sandıktan eksi not alan partilerin yaklaşan yerel seçimler öncesinde sahada ve parti içindeki kilit noktalara dönük çalışmalarını yüzeysel ya da hesabi değil hasbi yaklaşımlarla sürdürmelerini tavsiye ediyorum.

Yoksa bu kayıplar daha da katlanır bizden söylemesi….