Tarım toprakları tarımsal üretimde katma değer yaratamayacak kadar az olan Hollanda’nın tarımsal üretim ve ticarette üstünlük sağlama neden ve faaliyetlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

· Hollanda tarım sektörünün çeşitli dallarındaki uzmanlaşmaları sonucunda, toplam nüfusun görece daha az bir bölümü tarım sektöründe istihdam edilmek zorunda kalmıştır. İstihdamın çoğunluğunun sanayi ve hizmet sektöründe çalışabilmesinin en önemli nedenlerinden biri tarımdaki ilerlemeler olmuştur.

· Daha yenilikçi ve modern olan tarımsal altyapı ve işgücünün örgütlenme biçimi sayesinde Hollanda, ticari ve sanayi anlamda da çok ilerleyebilmiştir

· “2015 yılı rakamlarına göre Hollanda’nın GSYH’si yaklaşık 756 milyar USD, toplam mal ihracatı 567 milyar USD, toplam mal ithalatı ise 500 milyar USD civarındadır.

· Tarım politikası, Hollanda’da her zaman ekonominin bütünün bir parçası olarak ele alınmış, diğer devlet politikalarıyla desteklenmiştir.

· Hollanda üretimini uluslararası ticarete göre kurgulamıştır.

· Hollanda’nın üretim yöntemlerindeki bilgisi, teknolojik üstünlüğü, enerji kullanma yöntemleri Avrupa pazarında diğer ülkelere göre sivrilmesini sağlamıştır.

· Hollanda’nın devlet politikalarını oluştururken ki avantajı kamu kuruluşları ve özel kuruluşları çözümlemeye dâhil etmesidir.

· Sosyo-ekonomik politikalar, müşavirlik, araştırma, geliştirme, eğitim, yapısal politikalar, sermaye ve yatırımlar, planlama, toprak ıslahına önem verilmiş; Tarımla ilgili olan başlıca problemler olan Çevre politikası, toprak fiyatları ve kiralama, çevre ve doğa yönetimi, ürün kalitesi, enerji maliyetleri, hayvan sağlığı ve refahı, pazarın yapısı ile ilgili sorunlar çözümlenmiştir.

· Birlikte hareket edebilmeyi başaran Hollandalı çiftçiler zamanla kooperatifleşmenin de ilk adımlarını atmış oldular. Kooperatifler aracılığı ile tarımsal eğitim merkezleri açılmıştır. Tabandan tavana doğru oluşan baskı neticesinde dönemin hükümetleri çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılanabilmektedir.

· Hollanda’da tarımsal üretimin planlamasını devlet değil,üretici örgütü olan kooperatifler yapmaktadır.

· Hollandalı kooperatifler yalnızca kendi ürettikleri ürünleri değil, dışarıdan ithal edilen tarımsal hammaddeleri de işleyerek tekrar ihraç edebilme imkânına kavuşmuşlardır.

· Hollandalı çiftçilerin tarım yaptıkları araziler büyümüş, 2015 yılı itibari ile Hollanda’daki tarımsal işletmelere 24 ha üretim alanı düşmektedir.

· 2000’li yılların başlarından gıdaya olan ihtiyacın artması ile birlikte gıda fiyat endeksleri iyice artmıştır. Bunun sonucu olarak Hollanda’nın tarımsal ihracatı gün geçtikçe artmış ve 2015 yılı itibari ile 90 milyar USD’ye kadar yükselmiştir.

· Hollanda tarımsal üretimini katma değeri yüksek ürünlere yönlendirmiş ve bu ürünlerin üretim verimliliklerini geliştirerek uluslararası ticaretinde söz sahibi olmuştur.

· . 2015 yılı itibari ile Hollanda’nın 40’dan fazla ülkede tarımsal ticari ataşesi bulunmaktadır. Bu ataşeler ve ekiplerinin görevleri bulundukları ülkelerdeki tarımsal üretim ve tüketim bilgilerini toplamak, o ülkeye özel ürün geliştirerek pazar payını arttırmaktır. Bu şekilde koordineli çalışma sonucunda kişi başına en az

tarımsal arazi düşen ülkelerden biri olan Hollanda dünyada en çok tarımsal ihracat yapan ikinci ülke olmayı başarmıştır.