Su; Hayatımızın asla ve asla olmazsa olmazıdır. İnsan vücudunun yüzde yetmiş beşi sudan oluşmaktadır. Yaşamımızın kaynağı olan su aynı zamanda temizlenme ve tarım gibi diğer yaşamsal etkinliklerde de mecburiyetimizdir.

Suya erişim eski zamanlarda çok kolaydı. Derelerden, çaylardan, göllerden, ırmak ve nehirlerden elde edilirdi. Dünyamız bugün ki gibi kimyasallarla kirli olmadığı için temiz suya ulaşmak kolaydı. Dünyadaki çöllerin neredeyse büyük bir kısmı Afrika kıtasında yer alıyor. Uzakdoğu ülkelerinin de başı da susuzlukla dertte. Ama Afrika kıtası kadar değil…

Afrika’da kırsallar dahil olmak üzere kent merkezlerinde de suya ulaşmak imkansız. Kıtanın orta yerinden geçen ekvator kuşağı aşırı sıcak havanın meydana gelmesine neden oluyor, öte yandan küresel ısınmanın artması da var olan sıcak hava dalgalarını daha üst seviyelere ulaştırıyor.

***

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) belgesel kanalında yayınladığı bir program var. Adı ‘Su Savaşları’ mutlaka izlemişsinizdir. 2019 yılından bu yana TRT Belgesel kanalında ekranlara gelen 'Su Savaşları' programını Çağlar Demirkapı ve Hakan Girginer beraber hazırlayıp sunuyordu. Bu televizyon programı sayesinde pek çok ihtiyaç sahibine ulaştılar ve Afrika’da ve suya ulaşımın çok zor olduğu coğrafyalarda su kuyuları açarak insanlara hayat verdiler. Hakan Girginer’in program kadrosundan çıkmasından sonra yaklaşık beş bölümden bu yana Uğur Taşdemir, Çağlar Demirkapı’nın yeni partneri oldu.

***

Programın her bölümünde farklı bölgelere giden ekip, suya ulaşmak adına bir dizi çalışmalar yapıyor. Çoğu zaman sondaj makineleri kullanılırken, bazen de manuel alet ve edevatlarla su kuyuları açılıyor. Belgesel ekibi en az 10/15 kişi arasında sanırım kamera arkasındaki ekip pek ekranlarda görülmüyor. Belgesel programın sunuculuğunu da yapan Çağlar Demirkapı ve Uğur Taşdemir ekran yüzü olarak izleyicilerle buluşuyor. Asıl mesleği su mühendisi olan Çağlar Demirkapı, dünyanın birçok bölgesinde temiz suya erişimde problem yaşayan ülkelerde çalışmalar yaptı. Çağlar Demirkapı, projeleri sayesinde 'Medya Oscarları Ödülleri'nde 'En İyi Belgesel' ödülünü aldı. Uğur Taşdemir, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Bu iki arkadaş suya ulaşabilmeleri adına binlerce kilometre yolları aşarak insanları temiz suyla buluşturmaya devam ediyor.

***

İşte bu iki güzel insanın fedakârlıkları sayesinde temiz içme suyuna kavuşan binlerce insanın hayır dualarını düşünürsek nasıl mükemmel bir işin ortaya çıktığını bizler de izleyerek tanık oluyoruz.

Programın bitişinde yayınlanan jenerikte; ‘’Su kuyularını açmak için başlatılan bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın ve hayırsever Türk halkının katkılarıyla gerçekleştirilmektedir’’ diyor. Buradan da anlaşılacağı üzere devletimiz ve vatandaşlarımız su hayrı işlemenin ne kadar önemli bir şey olduğunu herkese duyuruyor. Program sunucuları ve teknik adamları olan Çağlar Demirkapı ve Uğur Taşdemir, gittikleri yerlerde malzeme alışverişi yaparken ve sondaj makinesi için pazarlık yaparken karşılarındaki kişilere bu işin hayır işi için yapıldığını anlatıyor. Yani hayır işi için harcanan paraların her bir kuruşuna sahip çıktıklarını hepimize gösteriyorlar. Unutmayın ki Su olmazsa bizler de olmayız, suyumuzun her bir damlasına lütfen sahip çıkalım… Suyu bol günler hepimizin olsun.

Ve, ‘SU HAYRI EN BÜYÜK İBADETLERDEN BİRİDİR’ diyorum.