Bir süredir eleştirmeye ve açıklamaya devam ettiğimiz Tarım ve Orman Bakanlığı bürokrasisi tarafından hazırlanıp yürürlüğe konulan “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği”hakkında görüşlerimizi yazmayı sürdürüyoruz.

Yönetmelik özensiz, amaçsız ve baştan savma hazırlanmış. İki yasaklama maddesi ile devasa Türk tarımının üretiminin planlanması gibi havada kalan bir iddia ortada duruyor.

Bir proje hazırlanırken ve o proje “milli” özelliklere büründürülürken öncelikle o alanda mesafe kat etmiş olan ülkelerin modellerinin incelenmesi gerekir.

Tarımda gelişmiş ülkelerde “Tarımsal üretimin planlanması” konusu bir taraftan doğrudan destekler ve teşvikler aracılığı ile diğer taraftan da medeni ve borçlar hukuku alanlarında çözülmüştür. Mutlaka o uygulama modeller incelenerek yeni bir proje hazırlanmalıdır.

“Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği” sadece Türk meyveciliğine kota uygulaması ve meyve bahçelerinin sökülmesine yönelik bir proje olarak algı yaratmıştır.

Bu proje halktan ve çiftçiden kopuk yalnızca bir bürokrat yönetmeliğidir.

Bu yönetmelik Türk çiftçisinin uyacağı bir proje olmayıp üretici bilgi alt yapısına paralel olmayan bir uygulaması zor bir uygulamadır.

Yönetmelik taslağının dayalı olduğu 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 5 Nisan 2023 tarihinde değiştirilen 7’nci maddesine göre; Planlama Kurulu tarafından belirlenen ürünlerin üretimine Bakanlıktan izin almadan başlayanlar önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıyı izleyen 12 ay içerisinde bu maddeye uygun faaliyette bulunmayanlar, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacaklardır.

Bu cezalara rağmen bir sonraki takvim yılında da izinsiz olarak üretime devam edenlere, elde edilecek yıllık brüt hasılasının yüzde birinden beşine kadar idari para cezası verilecektir.

Devlet tarafından üretilen projeler yasaklara hayata geçirilemez.Tarım girift ve çok yönlü bir ekonomik sektör olup bilimsel ekonominin yasalarıyla doğrudan bağlantılıdır.Bu bağların ülke ekonomisine hasredilmesi ekonomik yaklaşım ve ticari ilişkileri kapsadığı gibi

Bu yönetmelik Tarım ve Orman Bakanlığı merkez teşkilatında Türkiye meyve kompozisyonu, doğal yetişme alanları, meyve bahçesi tesisi ile ilgili arazi seçimi, meyve çeşit ve türlerimim isteği olan toprak eğimi, meyvecilik ekonomisi, ihracat bilgi ve değerleri, Türk ekonomisine katkıları, cari açık bakımından meyveciliğin önemi, mevcut meyve üreticisi aileler açısından mevcut meyve çeşitlerinin önemi, meyvecilikte dış rekabetin incelik ve özellikleri gibi daha birçok alanda bilgi sahibi olamayan bir heyet tarafından hazırlanmıştır.