Şifalı bitkiler doğada sıklıkla yetişmektedir. Bu şifalı bitkiler ülkemizde de bolca bulunmaktadır.

İsimleri ve Faydaları İle Doğada Yetişen Faydalı Bitkiler

1) Ada Bitkisi: Ballıbabagiller ailesinden olan ada bitkisi özellikle; en faydalı kokulu bitkiler arasında yer almaktadır. Yaklaşık olarak 30 ila 70 santimetre boyuna kadar uzayabilmektedir. 13. asırdan beridir sürekli olarak şifalı bitkiler arasında değerlendirilmektedir. Öksürüğe oldukça iyi gelmektedir. Soğuk algınlığına karşı oldukça fazla tercih edilmektedir.

2) Zencefil: Doğal tedavi yöntemleri arasında değerlendirilen zencefil tüketilmesi de önerilen faydalı ve şifalı olan bitkiler arasındadır. Zencefil; zencefilgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Dış görünüş itibari ile yer aynası bitkisine de çok benzemektedir. Özellikle soğuk algınlığına ve gribe karşı oldukça etkilidir. Soğuk algınlığı için de yine zencefil çayı tercih edilir.

3) Kuşburnu: Kuşburnunun faydaları saymakla bitmemektedir. Gül giller familyasına ait olan bir bitkidir. Kuşburnu kanserle savaşan çok faydalı olan bir bitki meyvesidir.Aynı zamanda sindirim sistemini de harekete geçirmektedir. Sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık gibi şikayetlerin yaşanmasını önlemektedir. Kötü kolesterole karşı da savaşan bir bitkidir. Bundan dolayı kuşburnu tüketilmesi önerilmektedir. Besin değerleri bakımından da son derecede zengin bir bitkidir.

4) Karabaş Otu: Ballı babagiller familyasına mensup olan Akdeniz bölgesinde sürekli olarak yetişen bir bitkidir. Çok yıllık bitki türlerinden bir tanesidir. Zekayı ve hafızayı oldukça fazla güçlendirmektedir. Bundan dolayı nörolojik hastalıklarda doğal tedavi olarak tercih edilmektedir.

5) Kudret Narı: Kabakgiller ailesinden olan tropik iklim koşullarına uygun bir bitkidir. Bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda kötü kolesterolü de dengeler.

Ülkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler

Ülkemiz, Anadolu toprakları, hemen her alanda müthiş bir üretim kaynağıdır ve bu tarımda, bitki yetiştiriciliğinde de böyledir. Ülkemizin coğrafyasında birçok farklı şifalı bitki yetiştiriciliği yapılmaktadır ve buradan şehirlere aktarımı yapılır. Şifalı bitkilerin hepsinin olmasa bile, neredeyse tamamı diyebileceğimiz kadar bir çoğunluğun güzel ülkemizde üretimi ve tüketimi gerçekleşmektedir.

Türkiye'de Yetişen Şifalı Otlar Neler?

Halk arasında keçinin yediği her otun insan sağlığına faydalı olduğuna inanılırken, ülkemizde en çok şu şifalı otlar yetişiyor: Isırgan otu, şevketi bostan, Arapsaçı, gelincik, labada, radika, turp otu, yabani pazı, deve tabanı, eşek dikeni, iğnelik, keklik ayağı, mis otu, susamlık, karaturp, keçi memesi, ebe gümeci, kıllı kamina, acımık, enginar dikeni, çoban düdüğü, peygamber seccadesi, leylek gagası, eşek semirten, düğmelik, çiriş (yabani pırasa), şeker otu, saçak otu, çağla otu, tilkişen (yabani kuşkonmaz), sarmaşık, hardal otu, kenger, teke sakalı, kuzu kulağı, gavur acımığı, Madımak, kırkdipli otu.

1-) Zeytin: Yağı ile ayrı, direkt olarak tüketimi ile ayrı fayda sağlamaktadır. Genellikle zeytin tüketimini düzenli olarak sağlayan ve yemeklerde zeytinyağı kullanan insanların daha sağlıklı olduğu gözlenmiştir.

2-) Defne Yaprağı: Özellikle Akdeniz ikliminde yer alan bölgelerde birçok yemekte kullanılır ve yemeklere lezzet katar. Hayvansal gıdaların da yemeğe hazırlanması noktasında da vazgeçilemez bir yeri vardır.

3-) Üzüm: Anadolu'nun her köşesinde yetişir ve her çeşidinde farklı bir şifa barındırır. Şifa kaynağı olan bu besin antioksidan özelliği çok yüksek olduğundan dolayı kansızlığa çok iyi gelir, şifa olur.

4-) İncir: İncir yağı, çekirdeği, yaş ve kurusu, ayrı ayrı tüketilebilir ve şifa özelliği yoğun bir besindir. İncir, Kur'an-ı Kerim'e de mazhar olmuştur.

5-) Karabaş Otu: Sinir sistemi rahatsızlıklarında tarihten bugüne dek kullanılagelmiş bir şifa kaynağıdır. İbn-i Sina, bu ottan "beynin süpürgesi olarak bahseder. Astım ve alerjiye iyi geldiği tespit edilmiştir.

6-) Kantoron Otu: Sinir ve stres günlük yaşantımızın ne yazık ki artık bir parçası. Barındırdığı yatıştırıcı etki ile strese ve sinire şifa olduğu için günlük yaşamda şifasından en çok nasiplenmek gereken otlardan biri.

7-) Çörek Otu: Peygamber Efendimiz'in de övgüyle bahsettiği çörek otu, oldukça şifalı, her derde deva olan bir besindir. Tüm dünyada bağışıklığı arttırıcı etkisiyle kullanımı bulunur.

8-) Sarımsak: Her ne kadar kokusu biraz rahatsızlık verici olsa bile, faydaları ve yemeklere kattığı lezzetle tam bir şifa deposudur. Virüslerin üzerinde kırıcı bir etkisi olan ve bakterilerle son derece güçlü şekilde mücadele eden sarımsak, şifalı bitkiler listesinin vazgeçilmezleri arasındadır.

9-) Keçiboynuzu: Kullanımı çok eskilere dayanır ve tarihten günümüze dek çok fazla formül ve karışımın içerisinde yer almıştır. Büyüme hormonlarını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

ÖZLÜ SÖZ: "Yeryüzündeki tüm yaşam, bitkinin yeşilinden kaynaklanır." "Bitkiler yaşam kaynağıdır." "Bitkisiz hayat, bitkisel hayattır!" "Bitkiler sağlık kaynağımızdır!"

Tüm Değerli Aydın'ın Haber Portalı Yeni Kıroba Gazetesi okurlarım; Selamlar, saygılar ve sevgiler. Mutlu ve Stressiz haftalar dilerim. Güzel Günlere, Sağlıcakla, Sevgiyle, Esenlikle ve Huzur dolu kalın…