“Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği” ni ilk okuduğumuzda konuyu ilettiğimiz ve eleştirilerimizi sergilediğimiz bürokratlar maalesef ”ileride yanlışları düzeltiriz” savunması ile cevaplamaya çalıştılar. Bu davranış ve cevaplama biçimi yönetmeliğin hem tarımın içinde olmayan kişi ve kişlerce yazıldığı izlenimini verirken hem de yanlış yazıldığının ispatıdır.

Yönetmelik o derece “ciddiyet” sizlikle hazırlanmıştır ki birçok bilim dalının konusu ve disiplinin sahası olan tarımsal üretim 5,5 sayfaya sığdırılmıştır.

TÜİK ve Tarım havzaları belgelerindeki eksiklikler başta olmak üzere bu yönetmeliğin kaynakları eksik, yanlış ve yetersizdir. Doğru ve yeterli olmayan bilgiden yola çıkmak yanlış karar ve sonuçlara ulaştıracaktır. Örneğin TÜİK tarafında tüm meyve çeşitlerine dair arz talep dengesi sonucu ortaya çıkan kendine yeterlilik oranları tespit edilmemiştir. Bu durumda “kendine yeterlilik” hangi keyfiyete göre belirlenecek, açık değildir.

Ayrıca birçok meyve çeşidinin yasaklanması ile tarlaya dönüşecek meyve sahalarına ekilecek bir yıllık ürünlerin planlamasında da aynı sorunla karşı karşıya kalacağız.

Bu yönetmeliği hazırlayan kişi veya kişiler meyvede çeşit ve tür kavramını bilmemekte, toptancı bir anlayışla meyve çeşidini “yasaklama” yolunu seçmektedirler. Gerçekte ise “tür” üzerinden ve özelinden hareketle ihracata uygun türleri destekleme kavramına almaları gerekirken, bazı yıllarda bazı meyve çeşit ve türlerinde piyasaya arzın fazlalığını bahane ederek meyve çeşidini tamamen yasaklama yoluna gitmişlerdir. Olması gereken ise ihracata uygun tür değil iç piyasada arz fazlası olanın yeni destekleme kapsamı dışına çıkarılmasıdır.

Bu yönetmelik merkezde kurulacak olan “Tarımsal Üretim Planlaması Kurulu” ile ilçe Tarım Müdürlüklerinde oluşacak kurulu tamamen bürokrat ve memurlardan oluşturarak “sadece ben bilrim, ben yaparım” ilkelliğine saplanmıştır. Mutlak devlet anlayışının bir uzantısı olarak da illerde oluşturulan ”Teknik Komite”12 bürokrata karşı 5 sivil meslek mensubundan oluşturularak sayısal çoğunluk sağlanma yoluna gidilmiştir.

Uygulama “ meyve bahçesi oluşturma izni” esnasında İle Tarım Müdürlükleri personeli ile üretici karşı karşıya gelecektir