Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın 14 Eylül 2023 tarihinde yayınladığı “tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’i eleştirirken yoğunlaşmış olduğumuz noktalardan birisi, tarımda gelişmiş ülke tarım sektörleri uygulamalarının incelenmesi ve bünyemize uyanların mevzuat kapsamına alınması idi.

Bu bakımdan Sayın Aysel Yücesoy’un dün bahsettiğimiz yüksek lisan tezinden alıntılarla sürdürüyoruz.

· Küçük aile çiftlikleri ana üretimi oluşturmakta, büyük ölçekli, uluslararası yönelimli, rekabetçi kurumlar da tarımla ilgili diğer görevleri üstlenmektedir.

· Arazi kiralama sistemi, ticaret sistemi, kooperatif sistemi, finans sistemi, pazarlama sistemi, üretici birlikleri sistemi, eğitim, araştırma, yayılma sistemi, politika sistemi gibi tüm tarafların dahil olduğu iyi bir kurumsal yapıda tarım sektörü çok rahat ve aktif bir şekilde ilerlemektedir.

· Dışa dönük gelişme sayesinde, talep edilen ürünlerin iç ya da dış piyasalardaki avantajlı konumuna göre ticaretini yapmaktadırlar.

· Tarım üretimindeki anahtar noktayı verimlilik olarak görmektedirler.

· Bilgi ve bilişimin tarım sektöründe yayılmasını sağlamaktadırlar.

· Devlet tüm bu gelişmeleri gerçekleştirmedeki ana yol göstericidir.

· Tüm tarım arazileri kiralama sözleşmeleri Arazi Heyeti’nin onayına sunulmalıdır. –

· Mahkemelerde konuyla ilgili özel bir bölüm yer almakla birlikte Kiralama Odaları mevcut ve bunlar tüm yasal uyuşmazlıklarla ilgilenmektedirler.

· Arazi kiralama sözleşmelerinin süreleri kanunla belirlenmekte olup ve uzatma talepleri Kiralama Odaları üzerinden gerçekleşmektedir.

· Tarım Bakanlığı kiralama bedellerinin makul seviyede olmasına müdahale etmektedir.

· Kiralama sözleşmeleri tek taraflı feshedilemez. Bunun için yetkili kuruma başvurulması gerekmektedir.

· Kiralanan tarım arazisi başka işler için kullanılamaz. - Kiracının ölümü halinde ailesi, tarım arazisini kullanma hakkına sahiptir.

· Hollanda’nın ülke içindeki tarım ürünleri satışları tamamen serbest ticaret sistemiyle yürütülmektedir. İç piyasadaki serbest ticaret diğer ülkelerle yapılacak olan serbest ticaretin temelidir. - Hollanda’nın ülke içindeki üretim faktörlerinin hareketi de tamamen serbesttir.

· Çevre ülkelerle önce AT sonrasında da AB çerçevesinde serbest ticaret yapılmasıdır.

· Tüm ticari aktiviteler ticari koşullara göre yürütülmektedir. Gereksinimler sadece hükümet ve parlamento tarafından değil, daha çok tarım ürünlerinin üretiminde, ticaretinde ve tüketimde yer alan taraflar tarafından belirlenmektedir. Üreticiler, tüccarlar ve tüketiciler arasında kurallarla oluşturulmuş sabit bir etkileşim mevcuttur.

· Serbest ticaret sisteminde hükümetin görevi tüm taraflar arasında iyi bir çalışma alanı yaratabilmektir.