Hükümet, yıllardır uygulanan yanlış politikalarla can çekişen ve Türkiye’yi gıdada dışa bağımlı hale getiren tarım sektörünü Tarımda Milli Birlik Projesi’yle yeniden inşa etmeye çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta yaptığı reform paketi sunumunda Mayıs’ta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanacağını söylediği projeyi daha önce DÜNYA ayrıntılarıyla yayınladı. Projeyle Türkiye’nin tarımsal yapısı kökten değişecek. Proje ile Türkiye’nin tarımsal yapısı kurumlarıyla birlikte kökten değiştirilecek. ‘Yalın Sistem’ adı altında oluşturulacak yeni yapılanma ile Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı ile Tarım Kredi Kooperatifleri birleştirilerek Milli Birlik Kooperatifi kurulacak. Hisselerinin yüzde 50’sinin özel sektöre ait olacağı Semerat Holding kurulacak. Toprak Mahsulleri Ofisi, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Şeker, Çaykur gibi tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri Semerat Holding’in iştiraki yapılacak.

“Sağlıklı beslenme temel insan hakkıdır” ilkesinin öne çıkarıldığı projenin sunumunda “Tarımda Milli Birlik Projesi; herkesin sağlıklı beslenmesini makul fiyatlar ve hakkaniyetli bir değer zinciriyle sağlayarak ülkemizin uluslararası alanda rekabetçi bir güç olmasını merkeze alır” bilgisine yer verildi. Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, konunun ayrıntılarını kaleme aldı.

“Yalın sistem” başlığıyla anlatılan bu sistem piramit şeklinde sunuluyor. Piramidin en altında çiftçiler, ormancılar ve balıkçılar yer alıyor. İkinci katmanda Milli Birlik Kooperatifi var. Piramidin tepesinde ise dünya markası yer alıyor. Yalın sistemle üreticiye dünyadan katma değer transferini hedefleyecek dünya markası yaratılacak.

Tarımda Milli Birlik Projesinin temellerini oluşturan yalın sistemin yapısı üç ana unsurdan oluşacak. Bunlardan ilki, kurulacak olan Semerat Holding, ikincisi Milli Birlik Kooperatifi, üçüncüsü ise üreticiler.

2018 yılından bugüne, dolardaki yükseliş, sel felaketleri, iklim değişikliği, artan maliyetler derken Türkiye'deki çiftçiler zor duruma düştü. Kimi çiftçi borcunu ödeyemez duruma gelirken kimisinin de evine haciz gitti ve vatandaşın canlı hayvanları icradan dolayı satışa çıkarıldı. 2018 yılında 231 adet büyükbaş hayvan icradan dolayı satışa çıkarılırken bu rakam 2019 yılının daha ilk çeyreğinde yüzde 32 artarak 306 rakamına ulaştı. (Kaynak: Sözcü)

20 Nisan’a kadar olan gümrüksüz patates ithalatının 31 Mayıs’a kadar uzatılması kararına tepkiler devam ediyor. Kararı eleştiren CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “"Bazı bölgelerde tam patates hasadı yapılırken, patates için ithal üründe gümrük vergisinin sıfırlanması, Türk tarımına, Türk çiftçisine vurulmuş en büyük darbedir. Yabancı şirketleri ve yabancı çiftçiyi kalkındırmak için hatalı politikalar izleniyor” dedi. 2018’de yüzde 184 ile fiyatı en çok artan ürün olan kuru soğanın fiyatının dengelenmesi için gümrüksüz ürün ithal edilmesinin fiyatları düşürmediğini anlatan Gürer, bölgelere göre fiyatları 5 ila 12 lira arasında değişen kuru soğandaki fiyat artışının sürmesinin olası olduğunu kaydetti. (Kaynak: Yeniçağ)