Üniversite Hocasının Bittiği An:

Üniversite son sınıf öğrencisi yazılı sınavından kalınca doğru hocasına gider…

-Siz beni sınıfta bırakarak hayata atılmamı önlüyor ve cezalandırıyorsunuz. İşin bu yanını hiç düşündünüz mü?

-Tabii düşündüm. Hocanın görevi bilgiyi ölçmek, yeterli olmayanı sınıfta bırakmak değil mi?

-İyi… O zaman size bir teklifim var. Bir soru da ben size soracağım. Doğru cevabı verirseniz, ben kötü notumu kabul edip sınıfta kalacağım. Bilemezseniz, notumu düzeltecek ve beni sınıfı geçirteceksiniz.

Hocanın keyfi yerine gelir. Teklifi kabul eder ve öğrenci sorar:

-Yasal olup, mantıklı olmayan nedir? Mantıklı olup, yasal olmayan nedir? Ve de ne mantıklı ne de yasal olmayan nedir?

Hoca uzun uzun düşünür ama cevabı bulamaz. İddia gereği öğrencisine iyi not vererek sınıfı geçirir... Ama aklı da soruda kalır… Sonunda sınıfın en iyi öğrencisini çağırır, olayı anlatır ve sorunun yanıtını bilip bilmediğini sorar. Öğrenci hemen cevap verir:

-Siz 65 yaşındasınız ve 23 yaşında bir kadınla evlisiniz. Bu yasal ama mantıklı değil. Karınızın 25 yaşında bir sevgilisi var. Bu mantıklı ama yasal değil. Siz karınızın sevgilisini, zayıf alıp sınıfta kalması gerekirken iyi not verip mezun ediyorsunuz. Bu ise ne mantıklı, ne de yasal.

Türklerin Kabul Ettiği Dinler:

Öğrenciye sınavda sorulmuş: ‘Türklerin tarih boyunca kabul ettikleri dinleri yazınız?’

-Manihaizm, Budizm, Şamanizm, Komünizm, Emperyalizm, Faşizm, Kapitalizm…’

Bozkır Kültürü

Orta Asya’nın genel bitki örtüsü Bozkır’dır. Orta Asya’da yaşayan eski Türklerin kültürlerine bu bitki örtüsünün adı verilmiştir. Bozkır Kültürü denince aklımıza göçebe yaşam, ekonomik etkinlik olarak hayvancılık gelmelidir. Bu kültürde sözlü edebiyat etkindir.

Öğrenciye sınavda sorulmuş: ‘Bozkır Kültürü nedir? Açıklayınız.

-Bozkırlar, bahar gelince yeşerir. Rengârenk olur. Biz buralara pikniğe gideriz. Buralarda mangal keyfi müthiş olur:’

Edimsel Koşullanma

Psikoloji, insan davranışlarını inceleyen bilim ama biz bu ders’te hayvan davranışlarını görürüz. Labirentteki fare, Pavlov’un köpeği… Pavlov bir sürü denemeden sonra ‘edimsel koşullanma yoluyla öğrenme yöntemini tespit etmiş. Normalde zil sesine karşı köpek ağız sulanması gibi bir davranış sergilemez. Ancak uzun süre Pavlov zil çalmış, ardından köpeğe et vermiş. Belli bir zaman sonra köpeğin daha et gelmeden zil sesiyle beraber ağzının sulandığı görülmüş.

-Bunu köylüler eskiden beri uyguluyor. Tavuğa ‘Gel glu glu glu’ diyor ardından yem veriyor. Tavuklar artık yem gelecek diye her glu glu sesinden sonra gelmeye başlıyor. Bir gün adamın tavuk canı çekmiş gel glu glu demiş yem var zannedip gelen tavuk tutulup kesilmiş. Yeme gelen tavuk yemek olmuş.