Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre Aydın il genelinde yaklaşık 490 bin araç var. Özel otomobillerin başı çektiği bu grupta kamyon, kamyonet, minibüs, motosiklet gibi taşıtlar da yer alıyor. Bir başka deyişle, il genelinde bir milyon küsur nüfus olduğunu göz önünde bulundurursak, her iki kişiye bir araç düşüyor. Araçların çoğunluğunun da kent merkezinde olduğunu düşünürsek, bu da haliyle trafik sıkışıklığı sorununu beraberinde getiriyor.
Uzmanlar, trafik yoğunluğunu azaltmanın en önemli yöntemlerden birisini alternatif güzergâhlara yönelmek olarak açıklıyor. Bu, basit gibi görünen ancak yaşama geçirdiğimizde olumlu sonuçlar doğuracak bir uygulama.
***
Şöyle ki, geçtiğimiz günlerde usta tiyatrocu Yalçın Dinçer'in cenaze töreni için Kemer Mezarlığı'na gidecektim. Cuma Mahallesi'ndeki Balıkçılar Çarşısı arkasında park halinde bulunan aracımla, trafiğin hayli yoğun olduğu Doğu – Batı Gazi Bulvarı aksı yerine alternatif bir güzergâhı tercih ettim.
Cuma Mahallesi'nden önce Zafer Meydanı'na, oradan Pınarbaşı Caddesi'ne yöneldim. Ticaret Lisesi'nin ve adliyenin güneyinde yer alan sokaktan Köprülü Mahallesi'ndeki Çankaya Caddesi'ne kavuştum. Oradan Vakıf Caddesi'ni izleyerek Kemer Bulvarı'na çıktım. Dolayısıyla işlek trafiğe ve trafik ışıklarına takılmadan Kemer Mezarlığı'na ulaşmayı başardım.
Alternatif güzergâhları izleyerek hem zamandan hem yakıttan tasarruf etmek gayet mümkün.
***
Çankaya Caddesi, geçtiğimiz günlerde Efeler Belediyesi ekiplerince asfaltlanmıştı. Asfaltlandıktan sonra ilk kez geçtiğim cadde gayet güzel olmuş. Emeği geçenlere teşekkürler.
Sözün özü, sürücüler olarak alternatif güzergâhları ne denli yaygın kullanırsak, kentimizdeki trafik karmaşasını en aza indirgemiş oluruz. Bu konuda bilinçli ve sorumlu davranmaya ihtiyacımız var.
Kalın sağlıcakla…