Sevgili TÜİK’imiz (Türkiye İstatistik Kurumu) Ağustos ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini paylaştı.

Buna göre, Tarım-ÜFE'de 2023 yılı Ağustos ayında Türk çiftçisinin ürettiği tarım ürünü ve gıdaların fiyatları,

·        Bir önceki aya göre %3,83 artış,

·        Bir önceki yılın Aralık ayına göre %40,31 artış,

·        Bir önceki yılın aynı ayına göre %76,35 artış

·        On iki aylık ortalamalara göre %97,21 artış ile gerçekleşmiş.

Mehmet Çelik’in Maliye ve Hazine Bakanlığı’na atanmasına kadar TÜİK verileri kamuoyunda tartışma konusu idi.Dar bir bürokratik çevre dışında TÜİK verilerini inandırıcı bulan kesim bulunmamaktaydı.

Bunun da ana gerekçesinin memur ve emeklilere yapılacak zamların en alt düzede tutulması, işçilerin ve sendikaların toplu sözleşmelerde pazarlık güçlerinin zayıflatılması olduğu ileri sürülmekteydi.Politik açıda ise Ekonomi Yönetimin başarısız kabul edilmesinin önüne geçilmesinin planlandığı ileri sürülmekteydi.

Sayın Bakan göreve geldikten sonra TÜİK’e talimat vererek ,planlama yapabilmek için doğru rakamları açıklamalarını istediği belirtilmektedir.Bunun doğruluğunu da Ağustos enflasyon cetvellerine  görmekteyiz ki.TÜİK enflasyonu ENAG ve İstanbul Ticaret Odası’ndan yüksek açıklanmıştır.

Ancak sade vatandaş için TÜİK verilerinin bir nalamı yokyur.Çünkü vatandaş günlük, haftalık,aylık ve yıllık olarak cebine giren çıkan parayı ve kazanç -harcama ilişkisinden ortaya çıkan bütçesine göre enflasyon rakamlarını değerlendirir.

TÜİK’e göre Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %0,30 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %0,20 artış ve tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,03 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde %2,16 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %3,39 artış ve çok yıllık bitkisel ürünlerde %9,17 artış gerçekleşti.

Bu rakamların da doğru olduğuna kâni değiliz. Zira TÜİK için tarımsal üretim değerlerini Sayın Bakan’ın isteği doğrultusunda, henüz tarım için herhangi bir tedbir alınmadığından dolayı, “gerçek” olarak açıkladığını tahmin etmiyoruz.

Ne olursa olsun tarımsal üretici fiyat endeksi, üretici için yem,gübre,zirai ilaç,tohum,mazot vs tüm girdilerin daha yüksek fiyatlarda satın alınacağını göstermektedir.