Irak ordusu Kerkük’ü ele geçirdi. Askeri üs ve petrol kuyularınıalmak için başlatılan harekat, askerlerin akşam saatlerinde valiliği elegeçirmesiyle büyük ölçüde tamamlandı. Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu’tan topyekünbaşlatılan operasyonu Irak’lı güçler ile Haşdi Şabi militanları birlikteyürüttü. İlk hedef olarak Kerkük havalimanında kontrol sağlandı. ArdındanKeyvah askeri üssünde doğalgaz yatakları, polis karakolu ve elektrik dairesiPeşmerge’den alındı. Kerkük’e girildiğinde ise kentte dumanlar yükseliyordu.Kürdistan Yurtseverler Birliğine bağlı Peşmergelerin çekilmesiyle birlikte,Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilereyerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı. IKYB bayraklarıindirildi. Kente Irak ordusu ve federal polis güçleri girerken, Haşdi Şabi isecephe arkasında kaldı. Çok sayıda sivil panik içinde Kerkük’ü terk ederken,dükkanlar kepenk indirdi. Okullar kapatıldı. Peşmerge’den ağır silah alan terörörgütü PKK’lı teröristler ise bindikleri hurmerlarla kent merkezinde turatarken, bazı Türkmenler de parti binaları ve sokaklarının başında olası birkaosa karşı tetikte bekledi. Bu arada bir açıklama yapan Irak Başbakanı Haydarel Abadi, Kerkük ve tartışmalı bölgelerde, ülke bayrağının asılması talimatınıverdi. Havaalanında ise Haşdi Şabi bayrağı çekildiği belirtiliyor. Başka dikkatçekici yön ise Erbil Kerkük otoyolu üzerinde Kerkük şehir çıkışında inşa edilenpeşmerge heykelinin bulunduğu bölgede de Haşdi Şabi Milislerinin kontrolü elegeçirildi.

Irak ordusunun bir gün için kenti geri alması Irak ordusununKerkük’teki ilerleyişi sırasında KYB üyesi peşmergelerin mevzilerini terk edipçekilmesi, Mesud Barzani liderliğindeki KDP ile KYB arasında kriz çıkarttı.Peşmerge komutanlığı adına yapılan açıklamada KYB’den bazı yetkililer ihanetlesuçlandı. Peşmergeler, “üstlerimizin emriyle çekildik. Onlar Kerkük’ü sattı.Pavel Talabani, Lahur Talabani ve Şeyh Cengi çekilme emri verdi” dedi.Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Radav’a konuşan bir peşmerge binbaşı ise“saldırı karşısında iyi savunma yaptık. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildi.Halktan geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilmeemrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu. Bu aradadükkanların kepenk indirdiği Kerkük’te ise tam bir kaos ortamı hakim. Öteyandan Türkmen kaynakları, Kerkük’ün merkezinde bulunan PKK bürosunagirildiğini iddia etti.

Terör örgütü PKK’nın Kerkük’e yığınak yapmasına Türkiye sert tepkigösterdi. Dışişleri Bakanlığı, Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetininsonlandırılması bağlamında Irak hükümeti ile her türlü iş birliğine hazırolduğumuzun altını çiziyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı kürt yönetimini yaptığıvahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’tetoplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK’nın bu bölgede sığınakbulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaklar” uyarısındabulundu. Açıklamada Bağdat’ın Kerkük’te PKK’nın mobilize edilmesinin savaşilanı telakhi edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz”denildi.

KERKÜK’E YENİ VALİ

Irak Başbakanı el Ebadi, Kerkük Valiliğine Vali Necmettin Kerim’inyardımcısı Arap asıllı Rakan Cuburi’yi vekaleten atadı. Türkmen milletvekiliCasım Muhammed Cafer ise “Valilik halen geçici olarak Vali Yardımcısı RakanSaid Ali Cuburi’yi vekaleten atadı. Türkmen milletvekili Casım Muhammed Caferise “Valilin halen geçici olarak vali yardımcısı Rakan Cubuni tarafındanyönetiliyor” dedi. Irak meclisi 14 Eylül Perşembe günü kürdistan yurtseverlerbirliği üyesi olan Kerkük valisi oy çokluğuyla görevinden alındı. BağdanKerim’i görevden almış ancak Vali bu karara uymayacağını açıklamıştı.

TÜRKMEN LİDER SALİH UYARDI

Irak Türkmen cephesi başkanı Erşet Salihi, terör örgütü PKK’nınKerkük sokaklarına indiğini belirterek, bunun Türkmenleri endişelendirdiğini,ifade etti. Salihi “Terörist PKK unsurları Kerkük’teki durumu fırsat bilerek,kentin sokaklarında dolaşmaya başladı. Bu durum can güvenliği olmayanTürkmenleri ayrıca endişelendiriyor” dedi. Bağdat yönetimini durumun takibi vePKK’lıların Kerkük’ü terk etmesi için göreve çağıran Salihi, “Kerkük için enbüyük tehlike PKK’dır” dedi. Salihi, Kerkük’te Türkmenlere seslenerek,kendilerini korumalarını istedi. Salihi “Birbirinizden haberdar olun.Çatışmalar başladı. Silahlarınızı alıp kapıda ve caddelerde durun. Korkmayın”diye Türkmen kardeşlerini uyardı.