Müslümanların ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı’na iki aydan az kaldı. 
Kurban kesmek için fiyatlar araştırılmaya başlandı bile. Türkiye genelinde 1 ay içinde fiyatlara üst üste zam geldi.

Kurbanlık almaya niyetlenenler geçen seneye oranla et fiyatlarının artmasından endişeli. Et ve Süt Kurumu da kendi mağazalarında fiyatlarına yüzde 25 zam yaptığını 4 gün önce açıklamıştı. 

Ekonomik olarak ne kadar zorlansak da Kurban Bayramı geldiğinde kurban ibadetini yerine getirmek istiyoruz. 
***
Kasaplarda son gelen zamlara oranla kuzu et fiyatları ortalama olarak 400 ila 650 lira arasında değişiyor. Dana eti fiyatları ise 400 ila 700 lira arasında. Kırmızı ete ardı ardına gelen zamlar insanları beyaz ete yönlendiriyor.

KÜÇÜKBAŞ

Kurbanlık alırken küçük aileyseniz veya 1-2 kişilik yaşıyorsanız tercihen koyun, koç veya keçi alabilirsiniz. Küçükbaş hayvanlar ekonomik olarak da daha uyguna denk geliyor. Genel artışın yanı sıra zamlardan nasibini alan küçükbaşlar 2024 fiyatlarına göre 8 bin ila 18 bin lira arasında değişiyor. Koyunlarda 8 bin – 12 bin, keçilerde 7 bin – 10 bin, koçlarda ise bu fiyat 12 bin – 18 bin olarak öngörülüyor.

Tabi fiyatları yemlerdeki artışlar, hayvan bakım maliyetlerindeki yükseliş ve arz talep dengesindeki değişiklikler de etkiliyor.

BÜYÜKBAŞ

Koyun veya keçi etini tercih etmeyenler büyükbaşa yöneliyor. Tabi cüsseleri gibi fiyatları da oldukça heybetli büyükbaşların. Dana ise en çok tercih edilen hayvanlardan. Deve ve manda tercih eden bölgelerde var.

Danaların ortalama fiyatları 80 bin ile 160 bin lira arasında değişiyor. Irkı, yaşı, sağlık durumu ve et kalitesi fiyatı etkiliyor elbette.

Manda ise 60 bin ile 160 bin lira civarında satılıyor. Deve fiyatları ise 120 ile 150 bin lira arasında değişiyor.

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?

Kurbanlık seçerken dikkat etmemiz gereken bir çok unsur var. Öncelikle bütçenizi ayarlayıp hangi tür ve özellikte hayvan almak istediğinizi belirleyin. Daha sonra da güvenilir, temiz ve sağlıklı bir hayvan yetiştiricisinden hayvan bakmak, sağlık durumlarını ve özelliklerini kontrol etmek gerekiyor. Kurbanlık alırken kimliklerini ve sağlık belgelerini de kontrol etmeyi unutmayın.

HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLMAZ ?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun ‘Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?’ adlı yazısına göre; Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/75-76). Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, 8/399-404)” şeklide açıklama yapılmıştır.
*** 
Sağlıklı hayvan almak hem kendimiz için hem de dağıtacağımız veya bağışlayacağımız insanlar açısından oldukça önemlidir.

Kurban uygun olsun diye herhangi bir kusurlu azası bulunmasını göz ardı etmeyelim. Sağlık her şeyimiz…