1992 yılından beri her yaz tatilimi Kuşadası’ndaki yazlığımda geçirmekteyim. İlk yıllar bir aylık olan bu tatillerim tam emekli olduğum yıllardan sonra 5-6 ay sürmeye başladı. Kuşadası’nın ve Soğucak sınırlarındaki yazlığımın bulunduğu siteyi ve çevresini öyle sevmeye başladım ki, kış mevsiminde bile hafta sonlarımı orada geçirmeye başlamıştım.

Çocukluk, gençlik arkadaşım Fuat Şahin ile kurucusu olduğum Üçgözler Sitesi’nde öyle tatlı acı anılarımı yaşadığım bu yöreyi unutmam ve başka bir yere göçmem mümkün olmayacağına göre burası benim son durağım olur diye düşünüyorum.

Hele sahilimizde yapılan o güzel ve çok beğendiğim Güzelçamlı – Davutlar - Kuşadası sahil yolu yapılınca sevgim ve bağlılığım bir kat daha arttı. Üstelik Kuşadası Arıtma Tesisi de çalışmaya başlayınca her gün denize rahat rahat girmeye başlamıştım. Bu güzel, faydalı, yararlı ve sağlıklı hizmetlerin devreye girmesine katkı verenleri minnetle anıyorum ve tüm sahil siteleri aynı duyguları taşıyor diye düşünüyorum. Bu güzel sahil yolunun, benim tabirimle Sağlık Yolu’nun yapılmasında ilkleri ortaya koyan Davutlar Belediye Başkanı Adem Tuna’ya sonra onun yerine geçen Başkan Tuncay Uysal’a ve her iki başkanın belediye imar müdürü Aydın Lisesi öğrencilerimden Mimar Melih Uysal’a ilk çalışmayı başlattıkları için takdirlerimi, teşekkürlerimi sunuyorum. Sonra bu yolun güzelleşmesi ve daha uzamasını sağlayan, birçok zorluğu yenerek Sağlık Yolu’nu hizmetimize sunan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu da takdir ediyorum.

***

Yolun geçtiği arsalar, tarlalar, siteleri ile Arkeoloji ve Müze müdürlüklerinin ortaya çıkardıkları zorluğu aşarak bu güzel eserin ortaya çıkmasını sağlayan başkanımızın çektiği sıkıntıları biliyorum. Göktepelerin arazisinden geçemezsiniz, Emek Tur Sitesi’nden geçemezsiniz. Emekli Sandığı Tatil Sitesi’nden geçemezsiniz, Nazilli Sitesi’nde sit alanları var. Limana inen taşlı yol var diye ortaya çıkan engeller bir bir aşıldı. Şimdi sıra Akdeniz Otel’e geldi. O da çözülürse Efesya, Yeşil Site, Mistur, Fantasya engelleri ortaya çıkacak. Ben şahsen, bu kadarına çoktan razıyım. Bu yol sayesinde dip dibe ve yan yana olan siteler de oturan yüzlerce kişi yıllardır birbirini göremiyorlardı. Bu ortaya çıkarılan Sahil Yolu birçok insanı birbirine kavuşturdu. Bisiklet ile yürüyüş yaparak spor yapan bunca insanın hayatına değer kattı. Bu güzel eserin ortaya çıkmasına hizmet eden, emek veren tüm kişilere sevgi ve saygılarımı sunarım. Ancak, kanepelerde oturup, güneşin batışını seyreden, deniz havasını doya doya ciğerine çeken insanlarımızın bu güzel havasını bozan motosikletlerin petrol yakıtlı araçların o yola girmesini maalesef önleyemiyoruz. Utanmasalar o dar yolda yarış edecek olan bu insanlara bakalım nasıl bir önlem alınacak onu merakla bekliyorum.

***

Evet, sahil yolunun yapımı birçok zorluklarla doluydu. Buna rağmen zorluklar zamanla aşılarak bu güzel yapı hizmete girdi. Dileyim bu yolun merkez Kuşadası’na bağlanması. Çok zor bir iş. Ama bu kadarına da teşekkürler. Bir de yapılan güzel işlerden bazılarını şöyle sıralayabilirsiniz. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ahenkli, uyumlu çalışmaları ile şehrin içinde ve caddelerinde, şehre giriş çıkışlarda yapılan güzel çalışmalar, kaldırımlar, yollar, park bakımları, palmiye ağaçları ve çiçeklendirmeler ile temizlik işleri eskiye göre çok üst seviyede. Hele bizim yaştakilerin kırk yıldır kanalizasyon sularının kirlettiği pis denizde yüzmesi yok mu? Nazilli Sitesi ile Zi-Tur Sitesi yanından denizin içinden 300 veya 400 metre ileriye o pis suların deşarj edilmesi ayrıca şehir içinden aktarma istasyonu ile yat limanının biraz ilerisine şehir kanalizasyonlarının aktarılması, deşarj edilmesi yok mu? Hemen hemen her deniz mevsiminde kirlilikten dolayı göz, bağırsak ve cilt rahatsızlıklarımız yok mu? İşte bütün bu pisliklerden kurtulmamızı sağlayan ve nihayet Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği en önemli ve en yararlı Arıtma Tesisi’nin yapılması. Bana göre Kuşadası’na yapılan en büyük hizmet olmuştur. Yapılan bu güzel işler için ahenkli ve uyumlu çalışmaları için her iki başkana teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.