Geçmişte İslam bilim ile anılırdı.

Günümüzde İslam dünyasına büyük kargaşa, ayrışma, çatışma ve savaşlar hâkim. Hemen her alanda gelişmelerin gerisindeki Müslümanlar için acı bir gerçek önümüzde duruyor.

Oysa Müslümanlar birkaç yıl öncesinde, geri kalmış Hristiyan dünyasını aydınlatacak yeniliklere, buluşlara imza atıyordu. Müslüman bilim insanları astrolojiden tıbba, matematikten coğrafyaya, felsefeden fiziğe kadar daha sayamayacağımız birçok alanda ilklerin, yeniliklerin öncüsü olmuşlardır.

Müslüman bilim adamları bütün dünyayı etkiledi. Batı’nın kendi buluşu olarak yansıttığı birçok buluş aslında İslam uygarlığındaki çalışmaların ürünüydü.

Örneğin 858 – 929 yılları arasında yaşayan Battani, trigonometriyi bulan, sinüs ve kosinüs tanımlamalarını ilk kullanan bilim insanıdır.

Yine 870 – 950 yılları arasında yaşayan Farabi, sesi ilk kez fizik açıdan ele alıp, açıklayan bilim insanıdır.

İslam’ın Altın Çağı’nda yaşamış gök bilimci, mantıkçı, müzisyen, filozoftur.

1332 – 1406 yılları arasında yaşayan İbni Haldun, sosyolojiyi kurmakla kalmamış, şehircilik uzmanı özelliği ile de öne çıkmıştır.

Bu liste, tıp alanındaki ilklere imza atan İbni Sina ve Zehravi, astronominin alimi İbni Yunus, cebirin kurucusu El Harezm ve daha niceleriyle uzar gider.

Ebu Firnas; insanı havada taşıyabilecek uçan bir makineyi yapan bilim insanıdır. (9 yy)

İbnül Baytar; İlk Ecza Kitabını düzenleyendir.

Biruni, 9’uncu yüzyılda dünyanın döndüğünü keşfetti. Astronomi ve matematik alanının öncüsüdür. Gıyaseddin Cemşid, ondalık kesri buldu, dört işlemi uyguladı. Matematik astronomi bilim insanıdır.

Kambur Vesim; astronom ve hekimdir. 17’nci yüzyılda verem mikrobunu buldu.

Ali Kuşçu (15 yy) Tıp ve Eczacılık bilim insanıdır.

Cahit Arf; Türk matematikçi ve bilim insanıdır. Dünyaca ünlüdür. Aziz Sancar; DNA onarım mekanizmaları konusunda buluşlara imza atmış günümüzün bilim insanıdır.

Size tanıtmak, bilenlere de hatırlatmak istediğim Müslüman bilgin ise 789 – 857 yılları arasında yaşamış Ziryap yani karakuş (esmer tenli olduğu için olarak bilinen Ebul Hasan Ali İbn Nafi’dir. Bağdat’ta eğitim gören İbn Nafi öylesine başarılı bir öğrencidir ki, hocasını kısa sürede aşmıştır. O dönemde böylesi durumlarda, öğrenciler artık hocasının yanında kalamazdı. İbn Nafi, hocasına saygısızlık olmasın diye Bağdat’tan ayrılacaktır.

Astronom, botanikçi, coğrafyacı özellikleri de bulunan İbn Nafi’nin diğer Müslüman bilim insanlarından farkı müzik, giyim, sofra düzeni ve adabı gibi alanlarda getirdiği yeniliklerin tüm Avrupa’ya yayılmasıdır.